Yurt dışı iş haberleri

Yurtdışında Nasıl Emekli Olunur?

Yurtdışında nasıl emekli olunur konusunda sizlere her türlü bilgiyi aktarmaya çalışacağız. Türkiye’de SGK’ya tabi olarak çalışırken, bir süre sonra yurt dışına çıktığında, yurt dışında geçen sürelerin Türkiye’ye tekrar döndüğünde, Türkiye’deki hizmetleriyle birleştirilmesi kuruma başvurarak yapmış olduğu bir uygulamadır. Örneğin kişi, 1970 yılında Türkiye’de çalıştı, daha sonra, yurt dışına örneğin Almanya’ya çıktı. Almanya’da 20 yıl çalıştıktan sonra Türkiye’den emeklilik şartlarını yerine getirmek için bu geçen 20 sene süreyi Türkiye’ye döndükten sonra, borçlanarak emeklilik işlemlerini sonlandırabilir.

Yurt Dışı Emeklilik İşlemleri

Türkiye’de yurt dışına çıkmadan önce sigortalılığı var ise, yurt dışı borçlanmalarında bu sigorta başlangıç tarihi dikkate alınır. Eğer kişi, yurt dışına çıktığında Türkiye’de herhangi bir Sosyal Güvenlik Kurumu ile çalışması yok ise, Türkiye’ye geldiği borçlanma talebinde bulunduğu tarihten geriye doğru ne kadar borçlanması gerekiyorsa, ne kadar süre borçlanma isteniyorsa, bu süreye kadar borçlanabilir. Emeklilik işlemlerini de bu şekilde elde edebilir.

Emeklilik İşlemlerinde Belgeler

Emeklilik işlemlerinde yurtdışından getirilmesi gereken belgeler noktasına geldiğimizde, eğer yurt dışında bulunan Sosyal Güvenlik Kurumu’na tabi olarak çalışmış ise, o Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan alacağı belge, eğer o ülkedeki resmi bir kurumda çalışmış ise, bu kurumun vereceği yazı, ya da bağımsız olarak yani vergi mükellefi olarak çalışması durumunda, oradaki maliye bakanlığından alacağı ya da vergi dairesinden alacağı yazı ile Türkiye’deki Türkiye Konsolosluğu’na başvurarak bu belgeleri tasdik ettirdikten sonra, en son bağlı bulunduğu kuruma, eğer Türkiye’de çalışması yoksa, Sosyal Güvenlik Kurumu’na yurt dışı borçlanması talebinde bulunarak, yurt dışı borçlanması yapar ve emeklilik hakkını da rahatlıkla elde edebilir. Bu arada şunu da bilmek gerekir ki, her zaman için sizlere en sağlıklı ve en net bilgilerin sunulması için, bu konuda Sosyal Güvenlik Kurumu ile de görüşebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir