GreenCard Yurt dışı iş haberleri

Kırgızistan Çalışma Vizesi nasıl alınır?

Kırgızistan Çalışma Vizesi

Kırgızistan çalışma vizesi nasıl alınır? Türkiye ve Kırgızistan arasında 3 Mart 1992’de ki anlaşma gereği, dünyanın neresinden olursa olsun vize alınmadan gidilebilir. Ve 1 ay süreyle kalabilirsiniz. Vize olmadığı için çalışma hakkı verilmiyor. Meslek icrası, öğrenim ve çalışma amaçlı gelen vatandaşlar önceden vize almak zorundadır.

Kırgız Cumhuriyeti daimi ve çalışma için gelen vatandaşların vizesi ülkenin Dışişleri Bakanlığı tarafından verilmektedir.

Kırgızistan Çalışma Sektörleri

Kırgızistan çalışma vizesi aldıktan sonra çalışılacak önemli sektörler başlıca şunlardır;

  • İnşaat; uluslararası projeleri ile ülkeye büyük gelir sağlayan Kuzey-Güney Karayolu, Oş-Kaşlar Karayolu, Jerul Altın madeni sektörün önemli ana projeleridir. Ayrıca konut projeleri ile dış yatırımcılara kolaylık sağlayarak ülkeye is istihdamı sağlamayı amaçlamaktadır.
  • Madencilik; Tien Şan dağlarından çıkan altın madenleri ülke sanayi üretiminin %40 gibi büyük bir oranını karşılamaktadır. Ayrıca yabancı şirketlerin işlettiği önemli altın madeni Kumtor altın madenidir. Bugüne kadar 243 ton altın üretimi yapmıştır.
  • Sanayi; SSCB’nin dağılmasından sonra Kırgız hükümeti, sanayi sektöründe büyük sorun olmuştur. Sanayi sektörünün önemli kolu gıda üretim ve işletmesidir. Bu sektör ve konfeksiyon sektörleri uygun yabancı yatırım alanlardır.
  • Tarım ve Hayvancılık; Tarım sektörü ülke ekonomisine katkısı %18’dir. Yüzölçümü olarak ekilebilir alan % 7 oranındadır.

İşveren Olarak Vize Başvurusu Yapmak İçin Gerekli Belgeler

Kırgızistan çalışma vizesi alma şartları sağlamak için gerekli belgeleri işveren olarak ilgili kuruma başvuru yapılması gerekir. Bu belgeler şunlardır;

  • Kırgızistan Konsolosluğuna hitaben yazılması gereken vize ve seyahat detayları
  • Ticari seyahatler için Kırgızistan’da bulunan şirketten davetiye
  • Pasaport, vize tarihinden en az 6 süresi olması gerek
  • Otel ve Uçak Rezervasyonları

İşveren olarak ticari şartlar sağlandıktan sonra gerekli evraklar ilgili kurum ve bakanlığa verildikten sonra başvurunuz resmi olarak başlayacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir