Konsolosluk Büyükelçilik Personel Alımı

Büyükelçilik ile Başkonsolosluk arasında ne fark vardır?

Bugün sizler oldukça karıştırılan bir konudan bahsedeceğiz. Sitemizde özellikle iş ilanlarını yayınladığımız başkonsolosluk ve büyükelçilik arasındaki farklardan bahsetmek istiyoruz. Bu iki tanım iş başvurularında sizleri yönlendirecektir. Çünkü iki kurum birbirinden farklı konumdadırlar ve yerine getirdikleri görevleri farklıdırlar. Özellikle sekreter alımı ilanlarına başvuru yapacak olan kişiler için iş yükünü öğrenmek adına bir ipucu verecektir. Önce bu iki kurumun tanımlarından konumuza başlayalım.

Büyükelçilik Nedir?

Türk Dil Kurumu’na göre Büyükelçi, “bir devletin başka bir devletteki en üst düzey temsilcisi, sefirikebir” anlamına gelmektedir. Büyükelçinin görevlerini yürüttüğü bina veya yapıya ise büyükelçilik denilmektedir. Buradan da anlaşılacağı üzere ülkemizi yurtdışında ün üst düzeyde temsil eden kurumlardır ve ülkelerin başkentlerinde bulunurlar. Mesela ülkemizdeki tüm büyükelçilikler Ankara’dadır.

Başkonsolosluk Nedir?

TDK’ya göre Konsolos, “Yabancı ülkelerde, orada bulunan yurttaşlarının haklarını koruyan, bağlı bulunduğu hükümete siyasal ve ticari bilgileri veren dış işleri görevlisi, şehbender” anlamındadır. Bundan dolayı başkonsolosun görevi de büyükelçiden ayrılmaktadır. Başkonsolosluklar pasaport ve vize işlemlerini yürütürler.

Büyükelçilik ve Başkonsolosluk Arasındaki Farklar

Yeri gelmişken bu farklardan da bahsetmekte yarar bulunmaktadır. Bu iki kurum aynı gibi görünse de dediğimiz gibi tanım bakımından bile farkları büyüktür.

  • Büyükelçilikler başkentte bulunurken, başkonsolosluklar ülkenin büyükşehirlerinde, ticaretin geliştiği yerlerde bulunurlar.
  • Konsolosluklar ülkelerin, diğer ülkelerde bulunan ticari menfaatleri koruyan, diplomatik olmayan resmi dairelerdir.
  • Büyükelçilik ise ülkelerin, diğer ülkelerinin başkentinde yalnızca bir tane bulunan, temsil ettiği ülkenin en yetkili diplomatik kurumudur.
  • Büyükelçi; vatandaşı olduğu devleti başka bir ülkede temsile yetkili en üst düzey devlet görevlisidir.
  • Büyükelçilik vize ya da vatandaşlarına pasaport vermez.
  • Büyükelçi, görev yaptığı ülkede vatandaşı olduğu ülkenin devlet başkanını temsil eder.
  • Konsolosluk idarecilerinin ünvanları ülkeden ülkeye değişir.
  • Milletlerarası hukukta bir devletin, diğer devletlerde konsolosluk açma mecburiyeti yoktur.
  • Konsolosluk görevlileri, diplomatik temsilci değildirler.
  • Konsolosluk binaları ve arşivlerinin dokunulmazlığı vardır.
  • Büyükelçinin başlıca görevi olan kendi ülkesini atandığı ülkede temsil etmenin yanı sıra bulunduğu ülke ile ilgili başta siyasi olmak üzere çeşitli alanlarda raporlar hazırlayıp kendi dışişleri bakanlığına gönderir.

One thought on “Büyükelçilik ile Başkonsolosluk arasında ne fark vardır?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir