Yurt dışı iş haberleri

Yurtdışındaki Sigorta Türkiye’de Geçerli Mi?

Yurtdışındaki Sigorta Türkiye’de Geçerli Mi?

Yurtdışındaki sigorta Türkiye’de geçerli mi ? Bu soru sıkça sorulan ve yurtdışına belli bir süre çalışan vatandaşlar için oldukça önem arz eden bir durumdur. Nihayetinde yurtdışında belli bir süre çalışıp ülkesinde emeklilik hayali kuran binlerce kişi var

Yurtdışındaki çalışma sürelerinin yurtiçinde geçerli sayılması konusunda sizler bu yazımızda bilgi evermeye çalışacağız. Sorunun cevabına gelirsek; evet bu mümkündür. Bazı prosedürleri yerine getirerek yurtdışındaki çalışma sürelerinin Sosyal Güvenlik Kurumu’na onaylanması ve kalan farkın borçlanılması ile emekli olabilirsiniz.

3201 Sayılı Kanun Size Bu Hakkı Veriyor

Sosyal güvenlik son düzenlemelerinin yer aldığı 3201 sayılı kanun ile yurtdışında çalışanlar ve ev hanımları borçlanma yoluyla emeklilik olma hakkına sahip. Dolayısıyla eğer yurtdışında belli bir süre sigortalı çalıştınız ve çalıştığınız bu süreyi de emekli olmak için kullanmak istiyorsanız kanunda belirtilen prosedürleri yerine getirerek bu hakkınızı kullanabilirsiniz.

Kanunun temel dayanağı emek gücünün evrensel bir değer olmasından ve çalışan hakkının her ülkede kanunlarla korunma gereğidir. Özellikle son düzenlemelerle yurtdışında sigortalı çalışıp Türkiye’de emekli olma hakkın kapsamı genişletilmiştir.

Bu Hakkınızı Kullanarak Emekli Olmak İçin Ne Yapmalısınız?

Yurtdışındaki sigorta ile emekli olmak istiyorsanız, bir dilekçe ile sosyal güvenlik il müdürlüklerine başvuru yapmalısınız. Özellikle çalıştığınızı şirket ya da ülkeden bir hizmet dökümü almanız gerekir. Sizlere sunulan belgede çalışma süreleri ve sigorta kapsamının da belirtilmiş olması sizlere fayda sağlayacaktır.

Başvurunuzu yaptıktan sonra eğer emeklilik için bir fark oluşuyorsa sosyal güvenlik kurumuna borçlanarak yani aradaki farkı ödeyerek emekli olma hakkını elde edebilirsiniz. Sizler, başvurunuz yaptıktan sonra aradaki fark kadar sizlere borç çıkartılır. Ancak bilmeniz gerekir ki çıkarılan borcu en geç 3 ay içinde ödemeniz gerekir. 3 ay içinde ödemeyi yaptıktan sonra emekli olma hakkını elde edersiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir